Megtartani vagy lemondani?

A mai állapot szerint a 100 fő feletti rendezvények megtartását megtiltotta a kormányrendelet, így számtalan március-áprilisi (és lehet, hogy májusi) esküvő is veszélybe kerülhet.

Nagyon nehéz helyzetben vannak a párok és őszintén sajnálom őket, hiszen a nagy napjukról van szó, melyet már lehet, hogy egy éve szerveznek, terveznek, nem kevés időt és pénzt áldozva rá. Nehéz döntést kell meghozniuk, melyhez igazán jó tanácsot én nem tudok és nem is adhatok.

Gyakorlatilag 2 lehetőségük van jelen pillanatban:

 1. a vendégek számát 100 fő alá csökkentik (ebbe bele kell számolni a szolgáltatókat is) és betartják a fertőzésveszély miatti új protokollt az esküvőn
 2. az esküvőt elhalasztják egy későbbi időpontra.

Mindkét döntés komoly mérlegelést igényel. Ami biztos, a szolgáltatók esetén különleges rugalmasságra és hozzáállásra lesz szükség.

Az esküvő megtartása esetén érdemes az alábbiakra figyelni (sőt, nagyon javasolt!):

 • meg kell kérni a vendégeket, hogy akinél esélyes a fertőzés, akár a betegség tünetei jelentkeznek rajta vagy fertőzött területen járt, esetleg vélhetően fertőzött emberrel találkozott az esküvőt megelőző 14 napban, ne jelenlen meg az esküvőn
 • helyszínek (templom, polgármesteri hivatal, étterem, stb.) fertőtlenítése. Székek, asztal, tollak, minden, amelyhez hozzáérnek a vendégek és a pár legyen fertőtlenítő kendővel áttörölve. Ki lehet tenni a bejárathoz kézfertőtlenítőt és esetleg picit ülhetnek, állhatnak egymástól távolabb a vendégek (ha erre van lehetőség)
 • a vacsora helyszínén még intenzívebb fertőtlenítésre van szükség. A vendégek mossanak kezet vacsora előtt, lehetőleg egyszerhasználatos papírtörölköző legyen kitéve és az étterem több területére helyezzenek el kézfertőtlenítőket.
 • az alap, hogy ha egyszer megfogunk egy sütit, sós harapnivalót, azt már többet nem tesszük vissza a tálra
 • ügyeljünk arra, hogy véletlenül se igyunk másnap a poharából
 • menyasszonytánc nagyon közeli kontaktust jelent, szerintem a legjobb megoldás a mellőzés vagy valami egészen más forma kitalálása
 • gratuláció és ajándékátadás esetén a puszilkodást mellőzzék, a pezsgős koccintás ebben az esetben inkább ajánlott, illetve az ajándékokat ne kézből-kézbe adják, inkább egy erre kijelölt dobozba/asztalra tegyék
 • a csoportkép most lehet szellősebb, nem kell összezsúfolni a vendégeket, a kiscsoportok képeket pedig érdemes minimalizálni
 • a kreatív fotózás során is érdemes távolságot tartani a pártól és az érintéseket mellőzni (a pár és a fotós közt) és olyan helyszínre szervezni, ahol kevés az ember (pl. termszetbe)
 • az esküvői ruhák esetén bevallom nem tudom, hogy mi a protokoll, de mivel a ruhákat tisztítják, mielőtt a menyasszony megkapja, így gondolom itt nincs fertőzésveszély. A szalonban a személyzetnek kell betartani a higiéniás szabályokat.
 • a sminkes és fodrász esetén a közeli kontaktus elkerülhetetlen. Ez esetben a szolgáltató részéről a maszk viselése megnyugtató lehet a menyasszony számára és természetesen az a tudat, hogy a használt eszközök fertőtlenítve vannak (ez egyébként vírusveszély nélkül is alapállapot a szolgáltatók részéről)
 • sütemények, torták készítésekor természetesen szintén magasfofokú higiéniai szabályok betartás fontos. A tortavágás esetén a gumikesztyű viselése mindenképpen javasolt, a tányérokat (levágott szeleteket) ne kézbe, hanem asztalra tegyék le.
 • és a végére hagytam a védőitalt, a pálinka kiváló fertőtlenítő hatású (természetesen ezt kezeljétek a helyén, azaz VICCELEK, de humor nélkül ezt a helyzetet is nehéz lesz túlélni)!

Ami pedig engem érint, nagyon vigyázok magamra, kerülöm a kontaktust az emberekkel és nem megyek közösségbe. Nem megyek közértbe, nem látogatom a szüleimet és betartom az otthonmaradok felhívást. Amennyiben munka miatt mégis el kell mennem itthonról (ez max 1-2 emberes fotózást jelenthet), úgy azt maszkban, kézfertőtlenítőt használva, autóval, megfelelő távolságot tartva teszem meg.

Minden párommal a megoldásra fogok törekedni és a lehető legnagyobb segítséget adom meg számukra!