A jelenleg kialakult helyzet sajnos óriási hatással van az esküvőkre, az esküvői szektorban dolgozó szolgáltatók életére.

Jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy mikortól tér vissza az élet a régi kerékvágásba, mikortól lehet nagyobb számú rendezvényeket megtartani. Lehetséges, hogy a helyzet eltart hónapokig és érinti a májusi esküvőket is. Ez már önmagában is tragédia a párok számára, hiszen annyi szervezés, idő és pénz megszervezni egy esküvőt. Nehéz helyzetben vannak, meddig várjanak ki, mikor döntsenek az eltolás vagy az esküvő törlése mellett. Egy picikét szeretnék ebben segíteni – és abszolút nem titkolom, hogy a későbbi időpontra való halasztás mellett érvelek.

Miért érvelek a későbbi időpontra halasztás mellett? Miért gondolj a szolgáltatókra is?

Szabadúszó, főállású fotográfusként egyik napról a másikra – átmenetileg – munkanélküli fotográfussá váltam. És így van ezzel még sok-sok szolgáltató társam, akik szintén főállásban erre építették fel az életüket. Nem sírni és panaszkodni szeretnék, tudom, hogy rengeteg embert érint ez a helyzet és mindenkivel maximálisan együttérzek (gondolok itt a szépségiparban, vendéglátásban, turisztikában (és hosszasan sorolhatnám) dolgozókra egyaránt)).

Mi azért dolgozunk, hogy az esküvődet a lehető legszebb emlékké varázsoljuk. És igen, mi is pénzből élünk, de személy szerint én azért választottam ezt a hivatást, mert meguntam a személytelen multi létet és olyan hivatásra vágytam, ahol alkotni tudok és valami maradandót adni. Most végre azt csinálom, amit szeretek, szenvedélyem a fotózás. Büszkeséggel tölt el, amikor jelen lehetek az élet nagy pillanatainál és hozzájárulhatok az emberek, családok boldogságához.

Ez az álom most meginogott és azon kívül, hogy kivárok nyárig, reménykedem, hogy a tavaszi munkáim későbbi időpontra lesznek halasztva.

Milyen szempontokra figyelj a halasztás során?

 • próbáld meg olyan időpontra szervezni, hogy az eredeti szolgáltatói stábot meg tudd tartani! (lásd fenti érvek…)
 • amennyiben a halasztás mellett döntötök, akkor valószínűleg már csak nyári, de hétköznapi vagy késő őszi, téli időpontok lesznek szabadon. Először tudom, hogy ez riasztó lehet, hiszen a szokások szerint az esküvő, a lakodalom inkább nyári esemény.
 • ha nagyon félsz a hidegtől és nem szeretnéd a kreatív fotózást szabadtéren, akkor rengeteg olyan fotóstúdió, belső helyszín van, ahol a fotózást meg lehet csinálni és valóban rendkívüli képek készülhetnek
 • engedd el az eddigi koncepciódat (ami ugye nyári esküvőre vonatkozott) és hagyd szárnyalni a fantáziádat (ha nem megy, kérd meg valamelyik szolgáltatódat – akár engem is -, hogy segítsen az ötletelésben)

Téli esküvő előnyei:

 • különleges téli menüvel készülhetsz (pl. sült gesztenye, forralt bor, sült malac)
 • a sütik? Nem kell félni, hogy elolvadnak! És itt is lehet nem megszokott sütis asztalt készíteni: hókifli, pavlova, habcsók…
 • csókolózhatsz a fagyöngy alatt
 • ha esik a hó, akkor elképesztően különleges kreatív fotók készülhetnek
 • nem kell lemondanod álmaid ruhájáról, csupán egy bolerót, kabátot (vagányabbak bőrdzsekit), kisbundát kell felvenned
 • sok fény (fényfűzér, gyertyák, stb.) használatával csodálatos, meghitt hangulatot lehet teremteni, amely nem csak este fog érvényesülni
 • attól sem kell félni, hogy nem lesz elég virág vagy a dekorációban nem tud szárnyalni a dekoratőr! A piacokon télen is szinte minden virág elérhető, de a megszokott virágokat téli virágokkal is ki lehet egészíteni (pl. gyapotvirág), amitől még egyedibb lesz az esküvői dekoráció
 • a vendégek örülhetnek, nem olvad le róluk az öltöny (a vőlegényről sem) és arra sem hivatkozhatnak, hogy éppen nyaralnak, ezért nem tudnak jelen lenni az esküvőn
 • és télen is süt a nap!

Nézzétek meg az alábbi korábbi blogokat, melyek mind késő ősszel vagy télen készült fotózásokról írtam, de a Pinteresten is rengetek fantasztikus képek találtok téli esküvőkről.

http://www.halmaigyongyifoto.hu/eden-projekt-2-0/

http://www.halmaigyongyifoto.hu/eden-projekt-1-0/

http://www.halmaigyongyifoto.hu/kastelyos-romantika/

http://www.halmaigyongyifoto.hu/barbalazs-avagy-barbara-es-balazs-eskuvoje/

http://www.halmaigyongyifoto.hu/black-friday/

http://www.halmaigyongyifoto.hu/dori-es-andras-masodik-resz/