Végtelenül fontosnak tartom, hogy egy fotós, még akkor is, ha aktívan és régebb óta fotózik is, inspirálódjon, újabb és újabb szemléletmódot ismerjen meg, találkozzon kollégákkal, mert szerintem az újabb trendek, más fotósok munkastílusának a megismerése elképesztően ösztönzően tud hatni a munkánkra.

Ugyan az internet manapság nagy segítség hiszen az online térben korlátlan számú oktató videó áll rendelkezésünkre, ahol jobbnál jobb fotósok avatnak be fotózási technikáikba, de ettől függetlenül én nagyon szeretek élő, hús-vér emberektől tanulni. Ilyenkor lehet kérdezni, eszmét cserélni a többi résztvevővel, diskurálni, ismerkedni hasonló érdeklődésű emberekkel, problémákról, sikerekről beszélgetni.

Én évente 1-2 alkalommal veszek részt ilyen workshopokon, ahol mindig kapok valami pluszt amelyet a saját munkáim során is tudok hasznosítani. Jó nekiindulni úgy a szezonnak, hogy kapunk egy óriási nagy löketet, ihletet, motivációt…..

És számomra fantasztikus élmény azt is megtapasztalni, hogy az általam istenként tisztelt fotósok is emberek, nekik is van rossz napjuk, sőt nagy ritkán, náluk is előfordul, hogy egy kép nem úgy sikerül, ahogy szeretnék. Ez megerősít engem abban, hogy ha nem is vagyunk tökéletesek, ha még van mit tanulni, attól még alkothatunk káprázatos dolgokat és büszkék lehetünk arra, hogy ezt az utat választottuk és néhány képpel hozzájárulhatunk az élet szebbé tételéhez. Főleg, ha mindezt szívvel csináljuk.

Most szeretném megmutatni Nektek kedvenc képeimet, amelyek az elmúlt években születtek (Schram András ws 2015-2016 és Dégi Attila Magistero ws 2017).