Az esküvői szertartás egyik legszebb pillanata a karikagyűrűk felhúzása.

Én a magam részéről és esküvői fotósként is nagyon szeretem, amikor a pár ezt nem sieti el, egymás szemébe nézve, esetleg fogadalmaikat elmondva teszik ezt meg. Rólam a legnagyobb teher ekkor kerül le, amikor ezt a pillanatot lefényképezem az esküvőn.

Persze ez sokszor vicces pillanatokat is szül, például, amikor nem tudják felhúzni egymás ujjára, mert túl szoros a gyűrű, vagy izgulnak és nem tudják kikötni, levenni a párnagyűrűről. A gyűrű felhúzása után általában megkönnyebbülnek a párok, jöhet a csók. Szeretem ezeket a pillanatokat, talán a bevonulás után a második kedvencem az esküvőkön.

A gyűrű a házasság egyik fő szimbóluma, a gyűrű egyik ismert jelentése a végtelenség, a kör, amelynek se eleje, se vége, így a szerelem végtelenségére utal.

Állítólag a jegygyűrű Egyiptomból származik.

A párok sokszor felteszik nekem a kérdést, hogy melyik kézen is kell hordani és az esküvőn melyik kézre kell húzni. Nos, ez országonként változik, de Magyarországon jobb kézre kerül a gyűrű az esküvő alkalmával.

Több értekezés található arról, hogy miért hordják a kéz negyedik ujján a gyűrűt.

Egyik teória szerint a bal kéz negyedik ujjából (azaz a gyűrűsujjból) egy ér vezet közvetlenül a szívhez, ezért ez „automatikusan” magyarázza, hogy miért kötik össze a szerelemmel. Egyes asztrológiai vélekedés szerint a negyedik ujj a Nap, Apolló köréhez tartozik, amely pozitív hatású. Van egy kevésbé romantikus magyarázat is a bal kézre, miszerint az emberek többsége jobbkezes és ezért a bal kézen viselt ékszer kevesebb fizikai ártalomnak van kitéve. Illetve a negyedik ujj a legkevésbé használt ujj, azaz semmi fontos funkciója nincs.

Annyi biztos, hogy jegyben járáskor a bal kézen hordják és az esküvő után átkerül a jobb kézre a karika gyűrű.

A jegygyűrűt a pár általában közösen választja ki. Ezzel szemben az eljegyzési gyűrűt a vőlegény egyedül vásárolja meg és ezzel kéri meg a választottja kezét (ez a gyűrű legtöbbször gyémánttal díszített). Állítóleg a világ legdrágább eljegyzési gyűrűjét Kate Middleton kapta (Vilmos herceg felesége), a gyűrű értéke kb. 137.000 $. De Paris Hilton, Melanie Trump, Catherina Zeta-Jones és Jennifer Lopez is a top10 legdrágább eljegyzési gyűrűt viselők között szerepel. Hát, szerencsés asszonyok!… 🙂

A jegygyűrűk manapság már számtalan divatos formában kaphatóak, ma már nem csak méretükben különböznek egymástól, hanem küllemükben is. A hölgyek ujjára kerülő gyűrű általában díszesebb, több kő díszíti, sok esetben a színe is eltér a férfi gyűrűjétől.

A gravírozás mai napig divat, dalszövegek, az esküvő dátuma, a férj és feleség neve, de sokszor a végtelen jele is belekerül a gyűrűbe.

Számomra fontos, hogy a gyűrűket megörökítsem. A kreatív fotózáskor mindig szánok pár percet arra, hogy a gyűrűket lefényképezzem. Számos inspirációt szoktam gyűjteni (pl. Pinterest), főleg, ha tudom, hogy különleges gyűrűről van szó (pl. vonalkódos) vagy köthető valamilyen közös hobbihoz, amelyet a pár űz (pl. Scrabble). Ha tehetem, akkor összekombinálom a dekorációval vagy az esküvői meghívóval. Általában az esküvő napján, az éppen ott lévő kellékek adják az inspirációt és készítem el a képet.