A minap egy ajánlatomat azért nem fogadták el, mert találtak olyan fotós-videós párost, akik együtt dolgoznak és így összességében kedvezőbb ajánlatot kaptak. Ez részemről teljesen rendben is van és érhető is a dolog.

Ezek után viszont jött az újabb ajánlatkérés, hogy jegyesfotózásra adjak külön árat, mert azt nem csinálja ez a páros.

Na ezen már picit elgondolkodtam. Vajon a párok milyen paraméterek alapján hasonlítanak össze ajánlatokat? És vajon egy fotósnak miért jó úgy elvállalni egy esküvői fotózást, hogy nem csinál jegyesfotózást?

Az én ajánlataimban gyakorlatilag mindig benne van a jegyesfotózás, amelyet én ráadásul grátisz biztosítok. És hogy miért? Mert ilyenkor van alkalom a párral kicsit jobban megismerkedni. Itt tudják elengedni a félelmüket a fotózással kapcsolatban, itt látom, hogy mit szeretnek és mit nem, hogy mi áll jól nekik. Ez segít abban, hogy az esküvő napján gyorsabban és zökkenőmentesen tudjunk fotózni és ezáltal nagyszerű képek szülessenek.

Hogyan néz ki folyamatában az esküvői fotós foglalása? (legalábbis nálam ez a folyamat)

  1. Ajánlatkérés
  2. Első személyes találkozó (részletek átbeszélése, stb.)
  3. Szerződéskötés (ez ma már legtöbbször digitális formában történik)
  4. Jegyesfotózás (itt találkozom másodszorra a párral)
  5. Esküvő

Amennyiben kimarad a jegyesfotózás, akkor a párral legközelebb, azaz második alkalommal az esküvőn találkozik a fotós. Szerintem ez nagy hiba, hiszen az esküvő napján szinte teljesen idegenként lenne jelen.

Összefoglalom, miért is fontos a jegyesfotózás:

  • ha izgultok, nem szeretitek, ha fotóznak benneteket, az a tévképzet él bennetek, hogy rólatok nem lehet jó képet csinálni, akkor ezeket a gondolatokat, érzéseket a jegyesfotózás mind-mind érvényteleníti és az esküvő napján már felkészülten álltok a kamera elé
  • it van idő bőven kreatívkodni, ez az a fotózás, amely valóban Rólatok szól. A fotózás gyakorlatilag bármilyen helyszínen történhet, bele lehet vonni a hobbit, az első randit vagy bármilyen tevékenységet, amely kedves számotokra. Ez legtöbbször az esküvő napján már nem lehetséges, hiszen sokszor kötött a helyszín és az esküvői ruha miatt a tematika is
  • közelebb kerültök a fotóshoz, jobban megismeritek és így az esküvő napján már nem csak, mint egy vadidegennel fogtok találkozni, ezáltal sokkal lazábban fogtok a kamera előtt is viselkedni

És még néhány kérdés a jegyesfotózással kapcsolatban:

Mikor legyen a jegyesfotózás?

Én azt szoktam javasolni, hogy ne az esküvő évszakában legyen. Tehát pl. nyári esküvő esetén legyen pl. tavasszal (de legkésőbb az esküvőt megelőző egy hónapban). Illetve az esküvői fotózástól teljesen eltérő helyszínen, hangulatban készüljenek a képek. Így abszolút két különböző stílusú fotósorozat fog születni.

 

Milyen ruhát viseljetek?

Kényelmes, de csinos viseletet szoktam ajánlani, de nyilván a helyszín is meghatározza az outfit kiválasztását. Hölgyeknek a lazább, nőies vonalú ruhát, szoknyát szoktam ajánlani (ha a hétköznapokban is szokott ilyet viselni). Lehetőség szerint ne szűk nadrág, szoknya legyen, abban nehéz mozogni, leülni, stb. Férfiak esetén a farmer, vászon nadrág és a hosszú ujjú ing, ami szerintem a legjobban mutat a képeken. A póló, rövidnadrág nem jegyesfotózásra való (hacsak nem strandra vagy koncertre megyünk fotózni!). A nagyon nagy mintákat is kerülném.

 

Sminkes, fodrász legyen?

Szoktam javasolni, hogy a próbasminket kössék össze a jegyesfotózás időpontjával, a frizurára pedig a saját fodrászunkhoz is beszaladhatunk egy szárításra. Sok hölgy abba a hibába esik, hogy nézegeti a Pinterestes fotókat (amelyek gyakorlatilag tökéletes smink, haj és styling után készülnek) és az az elvárásuk. Ez nem is baj, csak ha eljön jegyesfotózásra smink és frizura nélkül, esetleg rosszul megválasztott ruhában, akkor nincs az a fotós, aki ugyanazt a színvonalat fogja hozni, mint a Pinterestes képeken…

 

Milyen napszakban legyen?

Lehetőség szerint a délutáni órákban, a naplementét megelőző órában. Munka után, fáradtan nem ajánlom, inkább hétvégén, amikor kipihenten, vidáman tudtok jönni a fotózásra.

 

Mikor készülnek el a képek?

Az esküvő előtt mindenképpen megkapjátok, de rendszerint a fotózást követő héten már elkészülnek a fotók.

 

Ezek is utómunkázva lesznek?

Természetesen igen, ugyanazt az utómunkát kapják a jegyesfotók is, mint az esküvői fotók.

 

Hozhatunk kisállatot a fotózásra?

Természetesen a házikedvenc is jöhet. Ilyenkor szoktam javasolni, hogy legyen egy plusz személy, aki vigyáz az állatkára, amikor csak a jegyespárt fotózom.

 

Összefoglalva bárkire is esik a választás, ragaszkodjatok a jegyesfotózáshoz, mert a Ti érdeketeket szolgálja!

Szép esküvőt mindenkinek! Szeretettel!