Ez a szuper cikk az INFOPONT magazin 2020. februári számában jelent meg rólam. Nagyon szépen összefoglalja azt, hogy mikor és miért kezdtem el a fotózást és miért is szeretek annyira a kamera másik oldalán állni.

Szerintem nagyon fontos, hogy akinek a kamerája elé álltok ismerjétek valamennyire és tudjatok vele azonosulni, működjön a kémia. Ha ez nincs, akkor a képek nem lesz igazán jók, mert valószínűleg nem tudsz megnyílni a fotósnak.

Halmai Gyöngyi fotográfus két évtizednyi reklámszakmában eltöltött munka után döntött úgy, hogy más irányba folytatta útját, hiszen mindig is úgy érezte, hogy alkotni szeretne valami maradandót és végre azt csinálni, amit igazán szeret. Szenvedélye a fotózás, amelyet ma már hivatásként művel. Büszkeséggel tölti el, amikor jelen lehet az élet nagy pillanatainál és hozzájárulhat az emberek, családok boldogságához.

Húsz évet dolgoztál a reklámszakmában, mikor magánéleti okok miatt szükségét érezted egy hobbi megtalálásának, amiből mára hivatás lett. Hogy indult a fotós életed?

Hozzám nagyon közel áll a vizualitás, mindig is művészlélek voltam, de nagyvállalatnál kezdtem el dolgozni. Húsz év elteltével ki akartam szakadni a multi világból. Elkezdtem tanulni a fényképezést egy tanfolyamon, majd elvégeztem a MUOSZ-ban a fotóiskolát. Egy nap aztán felmondtam a munkahelyemen, úgy éreztem, mennem kell.

Mi kell a fotós szakmában, hogy sikeres legyen valaki, hogy a munka megtaláljon?

A kapcsolatok és a szerencse nagyon fontos tényező. Én először kiélveztem a szabadságot, ekkor ismerősöktől jöttek munkák, majd hívtak egyre több helyre fotózni. A mentorom is vitt magával, rengeteget tanultam tőle a fotózásról és a szakmai alázatról is. Szükség van még a megújulásra, ezért évente különböző workshopokra járok inspriálódni.

Melyik terület az erősséged, kedvenced a szakmában?

Az esküvői fotózás az, amely legközelebb áll hozzám, és ez is teszi ki a munkáim nagy részét. Ezen kívül mindegyik munkát nagyon szeretem, ami emberekhez kapcsolódik. Családi rendezvények, keresztelők, évfordulók, itt találkozom emberekkel és akaratlanul is kicsit az életük része lehetek. Minden egyes történet motivál és elindít bennem valami újat és fejlődésre késztet.

Véleményed szerint mi az, amely téged kiemel a fotózás területén és újra téged hívnak el egy munkára?

Amikor portrékat fotózom, akkor számos alkalommal az emberi tényező az, amely a munkám során segít. Tapasztalatom szerint a megrendelők mindig nagyra értékelik a kedvességet, az emberséget. A lelkialkatom munkáim során egy hatalmas pluszt ad és mivel könnyen megtalálom ügyfeleimmel a hangot, sokan ezért hívnak újra. Fontos elem, hogy akkor vagyok jelen az emberek életében, amikor a legszebb dolog történik az életükben, amikor egy csodát kell megörökíteni. Ez engem is tölt, hiszen boldog emberek között vagyok. Nekem nagyon jó érzés ilyen módon jót tenni az emberekkel. Egyszer eljött hozzám egy hölgy portré fotózásra és utólag mesélte, hogy ez őt annyi önbizalommal töltötte el, hogy megismerte a társát, akire már régóta vágyott.
Ezek a fajta visszajelzések nekem nagyon sokat adnak és tovább motiválnak, hogy tehetségemmel és munkámmal hozzájáruljak az emberek boldogságához.