A minap olvastam, hogy Vera Wang, aki elsősorban esküvői ruháiról híres, új területre tévedt és megsütötte az év esküvői tortáját. Ez egy többemeletes, fekete-fehér, trópusi ízvilágú torta.

Az esküvőkön sokféle tortát láttam és kóstoltam már, az én személyes kedvenceim az ún. meztelen torták.

Amikor az esküvőn behozzák a tortát, általában mindig nagy esemény, a vendégek körbeállva várják, hogy a pár felvágja a tortát és az első szeletet megkóstolja. A gyerekek nagyon édesen ott sürögnek-forognak és legtöbbször ők kapják az első szeleteket, hiszen számukra az édesség, a finomság a fő attrakció.

Esküvői fotósként nem mindig a legegyszerűbb feladat a tortavágás lefényképezése. A hely kiválasztása nagyon fontos, amelyet általában a ceremóniamesterrel/vőféllyel és DJ-vel egyeztetni szoktam. Nem mindegy például, hogy mi van a háttérben, illetve, hogy meg tudják-e világítani szépen a tortát.

Időben, minél korábban, annál jobb, hiszen ha már megy a buli, a pár sokat táncol, előfordulhat, hogy az ifjú férj leizzadt, összegyűrődik a ruhája, amely nem mutat szépen a fényképeken. Nyilván, ha így alakul, akkor ehhez alkalmazkodom, de beszélgetések alkalmával ezekre mindig felhívom a párok figyelmét, illetve az este folyamán többször egyeztetek a többi szolgáltató kollégával is.

Az tény, hogy nincs esküvő torta nélkül, de vajon miért? Mi ennek az eredete, hagyománya?

Állítólag az első torta egy kenyérféléből született, melyet katonáknak sütöttek és Nagy Sándor „rendezte” az esküvőt, ahol tízezer makedón férfi (katona) házasodott tízezer perzsa nővel.

Később Rómában az volt a hagyomány, hogy egy ehhez hasonló kenyeret törtek szét a menyasszony feje felett, ezzel biztosítva termékenységét.

A középkori esküvőkön a vendégek tortát vittek ajándékba, melyet egymásra téve tálaltak fel. Az ifjú párnak efelett az emeletes torta felett kellett csókot váltania és ha nem dőlt le a torta, akkor szerencsét és jólétet jósoltak nekik.

Később ezekből az egymásra rakott tortákból alakult ki a valódi emeletes torta, melyet rendszerint cukormázzal vontak be.

Na de milyen is legyen a torta? A díszítés kiválasztásánál érdemes arra ügyelni, hogy a torta harmóniában legyen a dekorációval és a menyasszony ruhájával. Mivel sok fotó fog készülni róla, így érdemes a torta kiválasztására időt fordítani. A mennyiséget tekintve a vendégek háromnegyedével kell számolni. Manapság fantasztikus tortaköltemények készülnek, néha vétek felvágni őket.

A ’30-as években még az ifjú feleség egyedül vágta fel a tortát, de mivel azok egyre nagyobbak és díszítettek lettek, már nem tudott megbirkózni egyedül a feladattal és így férje segít neki ebben a feladatban.

A torta felvágását követően az első falatot ők kapják, egymást megetetik, az egymás iránti elköteleződésüket szimbolizálva. Egyesek szerint ez a garancia az édes életre. Állítólag arra is kell figyelni, hogy a vágás során kinek a keze van felül, ugyanis az viseli majd a nadrágot a házasságban.

A következő szeleteket az örömszülőknek illik adni, majd a tanúknak.

Ezek után a torta további felvágását érdemes a profikra (pincérekre) hagyni, hogy a vendégek is mielőbb megkapják a nekik járó szeletet.