Egy csodás őszi fotózás, amelynek az alapja a fekete esküvői ruha és a vintage stílusú dekoráció volt.

A koncepció megálmodója a Pink&Frappé, aki nagyon jó érzékkel állította össze a 3 különböző asztaldekorációt, melyek közül az egyik a tortaasztal volt, melyhez a nemcsak szép, de isteni finom süteményeket a Pankatorta készítette.

De beszéljünk kicsit az esküvői ruháról.

A fekete esküvői ruha különlegességnek számít, hiszen az elterjedt esküvői ruha színe a fehér és annak árnyalatai. 

A nyugati társadalmakban már rég megszokott hagyomány, hogy a menyasszony fehér esküvői ruhát visel gyakran egy hozzá illő fátyollal. Ez a dolog viszonylag új fejlemény, de az 1800-as évek közepéig és a 20. század nagy részében a menyasszonyi ruhák igazából csak egyszerűbb, alkalmi ruhák voltak, amiket aztán később egyéb rendezvényeken is tudott viselni a gazdája. A menyasszony bármilyen színű ruhát felvehetett, kivéve pirosat és feketét. A pirosat a prostitúcióval hozták összefüggésbe, a fekete pedig a gyász színe. De nem volt ez mindig így… Sőt!

A 15. században pl. a zöld volt az esküvői ruha színe (a színt a hűség jelképének tartották), a 16. században a zöldet felváltotta a vörös, amely a jómódot és gazdagságot szimbolizálta. A vöröst pedig a fekete szín követte, amely az eleganciát és ünnepélyességet volt hivatott jelképezni.

 I. Mária skót királynő készíttetett először fehér esküvői ruhát az esküvőjére. Ez azért is volt meghökkentő, mert ekkor a franciáknál a fehér volt a gyász színe. Őt követte 1840-ben Viktória brit királynő és gyakorlatilag ezután terjedt el Európa és a világszerte a fehér esküvői ruha.

A fehér menyasszonyi ruhák régen a jólétet szimbolizálták. Mivel ezeket a kényes ruhadarabokat nem lehetett kimosni vagy újra felvenni egy másik alkalommal, ezért csak a tehetősebb családok engedhették meg, hogy ilyen egyszer használatos, méregdrága ruhát vásároljanak. A 20. század nagy részében így csak a gazdagabb nőknek telt fehér menyasszonyi ruhára. A legtöbb menyasszony más színű ruhát viselt az esküvőn. Voltak olyanok is, akik megvették a fehér ruhát, aztán az esküvő után átfestették, hogy máskor is viselhessék.

Már az 50-es években mainstream divatot teremtett a fehér esküvői ruha a nyugati társadalmakban. A televízió megjelenése után az embereket szinte bombázták az olyan celeb esküvői fotókkal, mint például Grace Kelly esküvői fényképei. Így végül az átlagos amerikai nők is úgy döntöttek, hogy eljött az ideje, hogy ők is fehér ruhában tündököljenek a saját esküvőjükön.

A fehér ruha egyébként a szüzesség jelképe volt eredetileg. A fehér szín többek közt az ártatlanság és a boldogság megtestesülése is. Az idők során azonban -, ahogy egyre több korosztályban elterjedt a fehér esküvői ruha – elvesztette a szüzességgel kapcsolatos értelmét.

Ma már rengeteg lehetőség áll a menyasszonyok rendelkezésére. Az internetnek köszönhetően gyakorlatilag a ruhaválasztás, a stílusok, fazonok, színek, stb. kiválasztása végtelen. Rendelhetünk online, kölcsönözhetünk, de meg is varrathatjuk álomruhánkat.

Én azt gondolom, hogy mindenki olyan színű ruhában menjen férjhez, amiben csak szeretne. A lényeg, hogy stílusában, színeiben passzoljon a menyasszonyhoz és a vőlegényhez, valamint harmonizáljon az esküvői dekorációval.

Modell: Melanie Csiszèr
Ruha: JoosEra Bridal
Dekoráció: Pink&Frappé Vintage stílusú esküvői dekorálás
Virágcsokor: Rita Hajek
Székek: Sátorkölcsönző Kft.
Torták, sütemények: Panni Ládonyi Pankatorta
Táblák: Toboztündérek