Többször hallom, illetve látom is, hogy mekkora problémát okoz a ruhaválasztás egy-egy fotózás alkalmával, illetve esküvők esetén a vendégek számára is komoly fejtörést okozhat, hogy miben jelenjenek meg a nagy eseményen. Ebben próbálok néhány egyszerű és gyakorlati tanáccsal segítséget nyújtani.

Azt fontos tudni, nem vagyok sem stylist, sem stílusguru, sem semmi ehhez hasonló, “egyszerű fotós” vagyok, akinek számít a jó megjelenés és nyilván a munkámat is megkönnyíti, ha a pár (vagy akár a fotókon szereplő vendégek) megfelelően vannak felöltözve. Ne arra gondoljatok, hogy nehezebb lenyomni az exponáló gombot attól, ha valaki nem megfelelő módon van felöltözve, egyszerűen csak a kép nem lesz olyan, amelyet én vagy a pár megálmodott.

Az esküvői fotósként minimum két alkalommal fotózom a párt, jegyesfotózás és az esküvői fotózás alkalmával. Illetve az esküvő után gyakori, hogy a kismama és a már megszületett baba és családi fotózásokat is én készítem.

Jegyesfotózás esetében sem mindegy, hogy a pár milyen ruhában jelenik meg, hiszen ideális esetben ezek a képek is maradandó emlékek és egynél többször biztosan megnézi a pár, esetleg barátok, rokonok is. Sokszor rákerül meghívóra, ajándékként adják vagy az esküvő folyamán ki vannak téve az itt készült képek.

Mindkét fél esetén az elsődleges szempont, hogy jegyesfotózás alkalmával sem kell kibújni a bőrükből, semmi olyan ruhát nem kell magukra erőltetni, amelyben nem érzik jól magukat, azonban érdemes a szokottnál csinosabban, elegánsabban vagy legalábbis időtállóbb ruhában megjelenni. Fontos, hogy az egyéniségünknek megfelelő ruhát vegyünk fel, amely természetesen attól is függ, hogy milyen helyszínen lesz a fotózás és mennyire kötött vagy kötetlen stílusban képzelik el.

Férfiak esetén nem kedvelem a rövid ujjú inget (kövezzetek meg, de szerintem az ing hosszú ujjú), a háromnegyedes nadrágot (szerintem nincs olyan adonisz, akin ez a nadrág jól állna), a feliratos, túl színes pólót. Én általában hosszú ujjú inget és farmert, vászonnadrágot szoktam javasolni. Amennyiben nagyon meleg van, úgy az ing ujját fel lehet tűrni, és néha a rövid nadrág is belefér (térdig érő). A cipő inkább bőr, a szandált és a sportcipőt felejtsük el ezen a napon.

Hölgyek esetén egy csinos ruha mindig jó választás, de a blúz nadrág/szoknya kombó is tökéletes. Az ügyesebbek erre a napra szervezik az esküvői próbasminket.

Ha már a hölgyeknél tartunk, akkor az esküvői ruhánál az abroncsot én nagyon nem kedvelem, erről próbálok mindenkit lebeszélni.

Ruha kiválasztásánál fontos az alkat (ezért érdemes szakemberrel is egyeztetni, aki el tudja mondani, hogy pl. milyen nyakkivágás legyen, mennyire és hol legyen szűk/bő a ruha, pántos vagy pántnélküli, stb.stb.). A színe sem mindegy, a hófehértől a tejfehérig számtalan árnyalat van és az a legmeglepőbb, hogy nem mindenkinek áll jól az összes fehér árnyalat. Szerintem ezek után érdemes felkeresni a szalonokat és ruhákat próbálni, de természetesen vannak olyan szakemberek, akik a vásárlásra is elkísérik a menyasszonyt. Ilyen pl. a barátnőm is, Balla Gabi (ez itt a reklám helye). A hétköznapi öltözékeken kívül a menyasszonyok öltözködését is segíti. http://bgstilus.com/

Választási szempont az évszak, az esküvő stílusa (elegáns, modern, vintage, stb.) is. A ruhaválasztásról bővebben (szintén barátnőm) oldalán olvashattok, aki nagyszerű minőségben készít esküvői ruhákat (kölcsönzői árakon). http://www.jooserabridal.hu/

Nem reklámozni szeretnék ebben a bejegyzésben, de kétségtelen, hogy szeretek Gabival és Erikával együtt dolgozni, mert ekkor biztos lehetek benne, hogy az esküvő napján nem lesz egy rosszul szabott, rövidre vágott, abroncsos, itt-ott kibuggyanó bájakat rejtő (vagy inkább nem rejtő) ruha a menyasszonyon.

Persze a vőlegény megjelenése sem mellékes, lehet akármilyen szép az a menyasszonyi ruha, ha mellette egy rosszul öltözött fiatalember áll. Sajnos tipikus, hogy az urakra egy ruhamérettel nagyobb öltöny kerül. A kissé alacsonyabb és testesebb urak esetén ez még inkább jellemző. Az öltönyvásárlás esetén érdemes néhány plusz forintot rászánni a méretre szabatással, az ujjak és a nadrág felvarrására, pl. A zakó ujja úgy szép, ha az ingujjból kb. 1-2 cm kilóg és a nadrág nem buggyan a cipőre. És ha már cipő… Sajnos itt rontják még el sokan, a nem megfelelő cipőválasztással. Az ing esetén a sima fehér tökéletes választás. Úgy vélem, hogy a menyasszony megjelenését a leginkább a klasszikusan öltözött férfi tudja kiemelni.

És akkor egy kis segítség a vendégeknek. Mindig nagy kérdés, mégis mit és hogyan viseljünk egy esküvőn? Hagyományosan a szertartáson a vőlegényt az édesanya, a menyasszonyt az édesapa kíséri és az örömszülők az első sorban kapnak helyet, az egész esküvő során fontos szerep jut nekik. Ezért szintén fontos, hogy ők hogyan öltöznek fel. Érdemes a párnak minimálisan belefolyni a szülők ruhaválasztásába, főleg, ha a pár megjelenése makulátlan. Az apukák esetén a jól szabott öltöny (akármilyen meleg is van, igenis vegyék fel a zakót is arra  a rövid időre, amíg a lányukat az oltár/szertartásvezető elé vezetik). A mamák esetében már kicsit bonyolultabb a kérdés, de egy visszafogott színű (semmiképpen sem fekete!) vagy fehér!) kosztümmel vagy ruhával nem lehet mellé nyúlni.

Természetesen nem csak a hölgyek, de az urak és örömszülők tökéletes megjelenésében is nagy segítség Gabi.

Sokszor a vendégeknek fogalmuk sincs arról, hogy miben illik megjelenni egy esküvőn. Sok esetben a meghívó tartalmazhat egy dress code-ot. Ez adhat némi támpontot a vendégeknek.

Általánosan a hölgyeknek nem illik a fehér, piros és a teljesen fekete ruha. A fekete a gyászé, a piros meg inkább a menyecske ruha színe, ezen a napon ezt hagyjuk meg az ifjú feleségnek. A fehér és a világos natúr színek (gondolok itt a tört fehérre, ekrü vagy bézs színek) használatának kerülését azt hiszem nem kell magyarázni. Sajnos ettől függetlenül számtalanszor találkozom az esküvőkön ilyen ruhába bújt vendégekkel. Elég sok szín van, véleményem szerint e hármat nem olyan nehéz mellőzni vendégként. A túl kivágott, rövid, túl szűk, kihívó ruha sem idevaló, ezen kívül gyakorlatilag minden mehet, de tartsd szem előtt, hogy a menyasszonyt ne told háttérbe, ne akard „túlöltözni”, ezért a báli, uszályos, flitteres ruhát se válaszd.

Ha nem szereted a ruhákat, szoknyákat, akkor egy csinos nadrág, jól szabott blúzzal, blézerrel is tökéletes választás. Az egyszerűbb ruhát kiegészítőkkel, kendő, cipő, táska is fel tudod dobni.

Uraknál könnyebb a helyzet, egy öltöny, akár lenvászonból, vagy ing-nadrág kombó, bőrcipővel vagy akár (zokni nélkül!) mokaszinnel is jó választás. A farmert erre a napra elfelejteném, kivéve, ha nem ez a dress code.

Amennyiben tiszteletben tartjátok ezeket az apró “szabályokat”, a saját stílusotokat és az alkalmat is figyelembe véve, nagy baj nem történhet!