Természetesen az első szempont az legyen, hogy a képei, a stílusa elnyerje a tetszésedet, megfogjon valami, ha ránézel a képeire. Nézd meg, hogy mennyi referencia van az oldalán, találsz-e szertartás, party képeket vagy csak beállított fotókat. Esküvőn kívül mit fotóz még, azok a képei milyenek. Ha szépek a képek, de nem a Te stílusod, ne válaszd, mert nem leszel elégedett. Hiába szép és tetszik Neked egy Dior kosztüm, ha Te farmerben érzed jól magad. 

Legyen megfelelő felszerelése. Ez alatt azt értem, hogy esküvőn illik két géppel dolgozni. Egyrészt, ha az egyik elromlik, akkor még mindig ott a másik, illetve sok eseménynél gyors reagálásra van szükség, nincs idő objektív cserére… Obejktívek esetén is jó a változatosság, így végül az esküvő anyaga is változatos lesz (nagylátótól egészen a teleobjektívig).

Az sem mindegy, hogy a képeket hogyan, milyen formában kapod meg. Hány darabot ad át, azok retusálva / utómunkázva vannak-e? Sok esetben megkaphatod a teljes esküvő anyagát, nyers képek formájában és csak egy kis részét készítik el retusálva. Gondold át, hogy mi a fontos. A minőség vagy a mennyiség.  Készít-e a képekből fotókönyvet, papírképeket? Ez fontos-e Neked?

Legyen szimpatikus, hiszen életed legfontosabb napját fogod Vele eltölteni. Találkozni fog a szüleiddel, barátokkal, az egész násznéppel.  Látni fog Téged boldogságodban, ha elérzékenyülsz, ha sírsz, ha az előkészületeket is fotózza, akkor elég intim pillanatokban is melletted lesz.  Ha valamiért feszengsz a jelenlétében és nem tudod magad elengedni, nincs köztetek összhang, nem lesznek a képek elég jók.

Legyen jó természete!  Nagyon fontos, hogy együtt tudjon működni az esküvőn lévő többi szolgáltatóval is (szertartásvezető/pap, videós, éttermi személyzet, ceremóniamester/vőfély, stb.) és az sem hátrány, ha a vendégekkel kedvesen tud kommunikálni. Súrlódások sok esetben előfordulhatnak egy esküvőn és egyálta-lán nem mindegy, hogy azt a résztvevők hogyan kezelik, hiszen kihathat a munkára és ezáltal a végtermék minőségére is, illetve szélsőséges esetben akár a pár napját is megnehezítheti. 

Nagyon fontos, hogy személyes találkozó nélkül sose szerződj. Ha valakinek nem fontos, hogy kiről készít képeket, valószínűleg csak a „munka” érdekli.

Ugyanilyen fontos, hogy szerződést kössetek és az tartalmazza az előleg összegét is. Ez mindkettőtök számára nagyobb biztonságot jelent és mindkettőtöket véd.

Pontosság. Ha az ajánlatkérésre sok idő múlva válaszol, esetleg elkésik a megbeszélt találkozóról, érdemes átgondolni, hogy vajon az esküvőre időben fog megérkezni?

Talán az sem mellékes, hogy nő vagy férfi a fotós, de ez igazából már csak „ízlés” kérdése.  Ha szégyenlős típus vagy és szeretnéd fotóztatni a készülődést, akkor lehet, hogy célszerűbb női fotóst megbíznod.

Kérdezz! Ha valakivel kapcsolatban kétségeid vannak, ne félj megkérdezni, kifaggatni. Ha picivel drágább vagy olcsóbb, mint mások, kérdezz rá, hátha kiderül mi az oka.

Miközben írtam ezt a posztot, azon gondolkoztam, hogy vajon tudom-e hogy engem miért választanak és milyen velem együtt dolgozni? Rájöttem, hogy nem, így megkérdeztem néhány szolgáltatót és korábbi párjaimat, hogy miért választottak engem, mennyire voltak velem elégedettek, illetve milyen volt velem együtt dolgozni?!

A válaszokat szándékosan nem kozmetikáztam, nem tettem hozzá, nem vettem el (becsszó :)).

Rózsás Ábel, ceremóniamester

„Azért mert tudod mit jelent szolgáltatni. Folyamatosan fotózol, és nem csak a minimumra mész.
Mindig elérhető vagy, nem kell keresgélni.
És érted a szakmát.”

Szandra & Petya

“Mi ismerősök által láttuk meg Gyöngyi képeit, és nem is volt kérdés, hogy kit válasszunk esküvői fotósnak. A nagy napon szinte észrevétlenül fotózott, és figyelmes volt, nem csak velünk, de a násznéppel is. A legjobban az tetszett, hogy a képek teljesen visszaadták az esküvő hangulatát, így mindig mikor rájuk nézünk, újra át tudjuk élni a Nagy Napot. Ha valaki olyan fotóst keres, aki nem csak üzletként tekint a jegyespárra, és nem csak egy adott munka a Nagy Nap a szemében, akkor bátran ajánljuk.”

Kati & Ernő

„Gyöngyivel az esküvői kiállításon ismerkedtünk meg, ahol rengeteg fotóssal volt alkalmunk találkozni. A mi tapasztalatunk az, hogy nagyon sokuknak fix csomagjaik és elképzeléseik vannak, attól függetlenül, hogy kivel és hol dolgoznak. Mivel korábban nem jártunk fotózáson, így a fotós személye, érdeklődése is fontos volt számunkra. Végül döntésünket egyrészről Gyöngyi rugalmassága, másfelől pedig a személyes szimpátia határozta meg. Az elkészült képek nekünk és ismerőseinknek is nagyon tetszettek, Gyöngyi a fotózással kapcsolatban minden kérésünket maximálisan figyelembe vette. Külön nagy segítség volt, hogy nekünk csak a képeket kellett kiválasztani, amiből Ő összeállította és elkészíttette a fotóalbumunkat, így nálunk sokakkal ellentétben nem csak stócban állnak az elkészült képek a polcon :-)”

Niki & Gábor

„Az esküvői fotózás nálunk kényes téma volt, mivel Niki nem túlságosan szereti, ha fotózzák. Ezért olyan fotóst kerestünk, aki mellett kellően fel tudunk majd oldódni. Az első fotóssal, akivel találkoztunk nem sikerült megtalálnunk a közös hangot, szóval Nikinek még jobban elment a kedve az egész esküvői fotózástól. Ekkor ajánlotta a ceremóniamesterünk Gyöngyit, akivel már többször dolgozott együtt. Megnéztünk a képeit az interneten, amik nagyon megtetszettek. Szimpatikus volt, amikor találkoztunk vele, és egy hét múlva már a jegyes fotózáson is túl voltunk. A képek nagyon jók lettek, és ami nem kevésbé fontos, mi is jól éreztük magunkat a fotózás alatt. Így az esküvő előtt már nem izgultunk, tudtuk, hogy jól döntöttünk, amikor Gyöngyit választottuk. A kreatív fotózáson készült képek tetszettek nekünk a legjobban, de az esküvői képek is szuperek lettek, a család és a barátok is dicsérik. Sokszor vesszük a kezünkbe a belőlük készített fotókönyvet, jó visszaemlékezni a nagy napunkra.”

niki_gabor_2

Rita & Viktor

„Gyöngyit egy ismerősünk ajánlására kerestük meg esküvői fotózás kapcsán.
Már az első személyes találkozó közben éreztük, hogy Gyöngyi nagyon laza, kedves személyiség, akivel nem kell majd feszengenünk a fotózás során.
Ez fontos volt számunkra, mert egyikünk sem az a szereplős, pózolós fajta. Sokkal jobban szerettünk volna valami laza, vicces hangulatú eseményt visszaadni a fotókon, semmint egy tökéletesre instruált esküvői katalógussá alakítani a saját házasságkötésünket.
Nagyon jó volt, hogy Gyöngyi az esküvő előtt pár héttel egyeztetett velünk egy időpontot, amikor elkészítette rólunk a jegyesfotókat.
Ezen napon kicsit beletanultunk a kamera előtti szereplésbe, így az esküvőnk napján már mondhatni baráti hangulatban telt a fotózás.
Gyöngyi nagyon jól megfogta a hangulatot, szép fotókat készített az esküvő apró, finom momentumairól, aminek köszönhetően utólag nézegetve a képeket, kicsit mi is jobban átélhettük újra az esküvőnket, amire az esemény közben a nagy sürgés-forgás közepette nem mindig volt lehetőség.
Összességében Gyöngyi a legjobb választásnak bizonyult számunkra személyisége, természetessége és profizmusa miatt is.”

Gabi & Sanyi

„Gyöngyi a barátnőm, de ha nem tetszenének a képei, az ízlésvilága, a munkái, amit a kezéből kiad, biztosan nem választottam volna esküvői fotósunknak. Még indokot is találhattam volna: „nehogy már a barátnőm dolgozzon az esküvőnkön, te csak szórakozz, majd hívunk mást”. Na de szerencsére erről szó sincs. Sokszor dolgozunk együtt és még sosem éreztem, hogy félvállról vette volna a feladatot, kreatív, alkalmazkodik a körülményekhez és azokhoz, akikkel együtt dolgozik. A férjem ráadásul nem rajong a fotózásért, így nekem különösen jó érzés volt a tudat, hogy „családias” közegben zajlik majd az esküvői pózolás. Az eredmény csodás lett és minden alkalommal mosolyogva nézem végig a képeket és a videót, amit Gyöngyitől kaptunk.”